Heerlijke trifle van noten en raw chocolate

Arend van der Heijden

Door Arend van der Heijden

21 mei 2017

Denk je aan chocolade, dan denk je waarschijnlijk al snel aan een toetje. Deze hartige trifle gaat je echter bewijzen dat je met chocolade ook een heerlijk en – jawel! – gezond hoofdgerecht kunt maken. Helemaal niet moeilijk, maar wel bijzonder. Dankzij de toevoeging van de raw chocolate krijgt dit gerechtje nét dat tikkeltje feestelijkheid dat perfect is voor een bijzondere gelegenheid. Indruk maken op je gasten? Snel uitproberen dan!

Gezonde trifle met een twist

Kijk maar eens naar het ingrediëntenlijstje hieronder: vanavond eet jij super gezond. Zoete aardappel: smaakvol, veelzijdig, barstensvol vezels én houdt de bloedsuikerspiegel laag. Daarnaast gehakt: behoort tot de categorie gezonde voeding aangezien het mager vlees is. In gehakt zitten allerlei eiwitten, vitamines en mineralen die ons lichaam gezond houden. Zeker gehakt met noten. Noten zijn gezond en de allergezondste is misschien wel de walnoot. Boordevol antioxidanten. Bovendien verlagen ze stress en gaan ze een hoge bloeddruk tegen. Dan de hazelnoot: goed voor hart en bloedvaten, helpt bij het voorkomen van kanker en past zelfs prima in het dieet van diabetespatiënten, om maar even iets te noemen. En last, maar zeker niet least: onze eigen raw chocolade.

Raw chocolade is super gezond!

Want wist je al dat de basis van chocolade, cacao, een echte superfood is? Tenminste, wel onze raw chocolade. Dit in tegenstelling tot ‘gewone’ chocolade, waarbij de cacao op hoge temperatuur gemalen en vervolgens tot poeder gebrand wordt. In dit proces gaan veel voedzame stoffen verloren. Weg gezonde toevoegingen. Bij Brick of Raw Chocolate worden de 100% biologische cacaobonen koud gemalen: de temperatuur komt tijdens het proces nooit boven de 37 graden Celsius uit. Hierdoor blijven alle essentiële, supergezonde voedingsstoffen behouden. Beloofd!

‘Leuk en aardig, maar wat doen die voedingstoffen dan?’ kun je je afvragen. Als we even indruk mogen maken, de  vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen in raw chocolade:

 • Beschermen tegen hart- en vaatziekten
 • Beschermen tegen diabetes type 2
 • Voorkomen een hoge bloeddruk
 • Reduceren stress en laten de spieren ontspannen
 • Werken als licht antidepressivum én zijn lustopwekkend!

Al overtuigd? Dan wordt het tijd om aan het bakken en braden te slaan!

De ingrediënten

Dit heb je nodig voor vier personen

 • 300 gram zoete aardappel
 • 50 gram kokosolie
 • 3 gram Himalaya zout
 • 100 gram notengehakt (mager gehakt met stukjes walnoot en hazelnoot)
 • 50 gram lente ui
 • 100 gram raw chocolade

Bereidingswijze

Simpel. In vier stappen tot een heerlijk, verantwoord gerechtje:

 1. Ter voorbereiding: schil de zoete aardappel, snijd de lente ui in ringen en rasp de chocolade.
 2. Kook de zoete aardappel gaar en stamp er een puree van. Je mag de kokosolie en het Himalaya zout al toevoegen. Ondertussen bak je de noten samen met de lente ui. Voeg er de geraspte raw chocolade aan toe.
 3. Nu is het moment aangekomen om je trifle te ‘bouwen’. Pak een ovenschaal en doe er een laag puree in. Voeg hier een laag notengehakt aan toe. Herhaal, maar zorg dat je eindigt met een laag puree.
 4. Serveer meteen, dat is het allerlekkerste.

Smakelijk!

Meer Recepten

Paleo raw chocolademousse

Lees meer